Je stapt in de auto op weg naar een cliënt en komt in de file te staan; een teamoverleg loopt niet lekker; je groet een collega in de gang en je krijgt geen reactie. Wat volgt is ergernis, stress of boosheid. Die ene situatie krijgt teveel van je aandacht waardoor je niet lekker effectief aan andere werkzaamheden in dag toekomt. Een storing die van buitenaf komt en storingen van buitenaf die zullen er altijd zijn. Maar je hebt een keus in de manier waarop je met zo’n situatie omgaat.
Cirkel van acht
Dinsdag 11 juni introduceren Demi Jongejan en Heleen van Terheijden de Cirkel van acht tijdens de workshop Persoonlijk Leiderschap die is georganiseerd voor het zorgprofessional netwerk. De essentie van de Cirkel van acht is dat je altijd een keuze hebt. In het model staat de situatie met een storing centraal (de lastige situatie). Die lastige situatie geeft je de keuze op twee manieren te reageren; via de bovenste of de onderste cirkel. De onderste cirkel is de DIP = denken in problemen. De bovenste cirkel is de KIK = kijken in kansen.
Wanneer je denkt en handelt vanuit de DIP dan heb je het idee geen invloed te hebben. Je kunt niks aan de situatie doen en de macht ligt buiten jou. Voor je gevoel heb je geen keuze. Bij de KIK ben je je er bewust van dat je last hebt van de lastige situatie en je accepteert de storing. Je beoordeelt de situatie vanuit het hier en nu. Je krijgt het idee dat je invloed hebt op de situatie, je ziet mogelijkheden om iets te doen. Je onderneemt actie.
De Cirkel van acht leidt tot interessante gesprekken. Wat is jouw eerste (onbewuste) reactie wanneer je een situatie treft? En hoe maak je de overstap van reageren vanuit de DIP naar reageren vanuit de KIK? Er worden mooie inzichten opgedaan die worden meegenomen naar het volgende onderdeel.
Krachten vaststellen
We gaan met elkaar in gesprek over zijn/haar krachten. Welke twee krachten horen bij jou en welke kracht wil je (verder) ontwikkelen? Door het kennen van je eigen krachten, krijg je beter inzicht in wie je bent, wat je goed kunt en waar jij energie van krijgt. Dat helpt je om te begrijpen hoe je het beste kunt bijdragen aan je team en draagt bij aan je zelfvertrouwen, aldus Demi.
We komen tot de ontdekking dat medewerkers uit de zorg zich kenmerken door voelkracht (empathie, samenwerken, sensitiviteit) en persoonlijke kracht (onafhankelijkheid, durf, evenwichtigheid, veerkracht). Mooie kwaliteiten die heel goed van pas komen. Toch is het ook goed dat andere teamleden meer denk-, operationele- en managementkrachten hebben: op die manier vullen we elkaar aan.
Vooruitblik naar 9 juli
Op dinsdag 9 juli vindt de volgende bijeenkomst plaats van het netwerk. In deze bijeenkomst neemt het Landelijk Actieplan Zeggenschap ons mee in het begrip zeggenschap: wat is zeggenschap, waarom is zeggenschap belangrijk? Daarnaast kijken we vooruit naar de tweeluik die in het najaar plaatsvindt met Sabine Uitslag waarin we in gesprek gaan met bestuur, staf en leidinggevenden over zeggenschap.
Wil jij meer weten over zeggenschap en op welke manier jij jouw zeggenschap kan vergroten? Je bent van harte uitgenodigd. Meld je nu aan: bijeenkomst 9 juli.